Wat verandert er in 2026 voor katten?

Nieuws
vrijdag, 23 mei 2025 om 8:03
naaktkat
Vanaf 2026 gelden er nieuwe wet- en regelgevingen voor het houden van katten. Bepaalde kattensoorten worden verboden en er komt ook een chipplicht aan. Dit is wat je allemaal moet weten.
In 2026 gaan er twee dingen veranderen op het gebied van katten dat te maken heeft met:
  • Naaktkatten en katten met vouworen
  • Chippen

Naaktkatten en katten met vouworen mogen niet meer

Als eerste gaan we het hebben over naaktkatten en katten met vouworen. Sinds 1 juli 2024 gelden er strengere regels voor zoogdieren. Er is toen onder meer een officiële lijst opgesteld van zoogdieren die je als huisdier wel of niet mag houden. In 2026 worden er specifieke kattensoorten verboden die wegens hun uiterlijke kenmerken kunnen lijden.
Naaktkatten en katten met vouworen mogen vanaf januari 2026 niet meer gefokt en verkocht worden.
De dieren kunnen namelijk ernstig lichamelijke gebreken krijgen. Zo hebben katten met vouworen vaker last van kraakbeenafwijkingen en zijn naaktkatten gevoelig voor ziektes.

Wat mag wel en wat mag niet?

Er wordt momenteel dan ook onderzocht of deze dieren verboden kunnen worden in reclames en advertenties. Het minder tonen van deze dieren kan er misschien voor zorgen dat mensen deze dieren minder graag als huisdier willen hebben.
De naaktkatten en katten met vouworen mogen vanaf 2026 ook niet meer meedoen aan shows en keuringen.
Daarnaast is het ook belangrijk om de dieren te registreren en chippen. Eigenaars mogen hun katten houden tot de dieren overlijden. Daarna mogen geen nieuwe naaktkatten of katten met vouworen worden gekocht.
Microchip Cat Flap- Sureflap 70936-Brown-For Microchip Identification Image
Microchip Cat Flap- Sureflap 70936-Brown-For Microchip Identification
EUR181.99
Op voorraad
Koop op bol.

Chipplicht voor katten

Tot slot komt er ook volgend jaar een chipplicht voor katten. Voor honden geldt al een chipplicht. Hierdoor worden ruim 90% van de vermiste honden herenigd met hun eigenaar. Onder katten ligt dit percentage veel lager. Dit komt omdat een behoorlijk aantal katten niet gechipt zijn.
Ruim 80% van de vermiste katten wordt uiteindelijk niet herenigd met hun baasje, doordat zij niet gechipt zijn. Jaarlijks raken er ongeveer 62500 katten vermist. 6500 van deze katten blijft uiteindelijk rondzwerven.
De Dierenbescherming hoopt dat het verplicht chippen van katten ook zwerfdieren kan tegengaan. Ook hoopt de Dierenbescherming dat vermiste katten vaker herenigd kunnen worden met hun eigenaar.
Foto: Pexels