Als het aan de regering ligt, mogen mensen geen nieuwe naaktkatten meer aanschaffen. Een verbod op de dieren is er al, maar een aanschaf van de katten is vanaf 2026 verboden. In dit artikel vertellen we je wat er precies aan de hand is en wat je moet meer moet weten over naaktkatten.
Waarom moet de naaktkat verboden worden? Dit heeft te ermee te maken dat naaktkatten geen gezonde dieren zijn. Datzelfde geldt overigens ook voor katten met vouworen, die de overheid ook gaat verbieden.
Haargroei heeft bij mensen én dieren een functie. En door doordat naaktkatten geen haar hebben, krijgen ze vaak last van huid- en oogontstekingen. Om die reden is het fokverbod op deze dieren al eerder ingegaan, maar nu komt er dus ook vanaf 2026 een verbod op de naaktkat (en de kat met vouworen). Sterker nog, het tonen van reclamespotjes en weergaves op social media wordt wellicht zelfs verboden.
Een naakt kat, ook wel bekend als Sphynx kat, is een kattenras die beroemd is vanwege zijn uiterlijke verschijning. De kat lijkt naakt, ook al is dat niet het geval. De katten hebben wel haren, maar veel te dun.
Het beest is ontstaan door genetische mutaties, waarvan de oorsprong in Canada ligt. De kat heette eerst dan ook Canadese haarloze. In Canada werd geprobeerd om een kattenras zonder haren te fokken. Zo werd er in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw de Canadian Hairless gekruist met de Devon Rex (weinig haargroei). In 2005 kreeg de Naaktkat officieel erkenning voor de naam en sindsdien is er een run op de katten.
Maar gezond is het dus niet.
De naakt kat werd veel gefokt waarbij fokkers geen oog hadden voor de gezondheid van de dieren, maar enkel dachten aan geld verdienen. Een naakt kat kopen is dan ook niet goedkoop. De prijzen variëren van 1500 a 3000 euro. Daar stoppen de kosten niet bij, want naaktkatten hebben extra verzorging nodig omdat ze gevoeliger zijn voor temperatuurwisselingen. Denk dus aan kleding en speciale voeding.
Mensen die al een naaktkat in huis hebben, hoeven zich geen zorgen te maken. Zij mogen hun dier gewoon houden tot het doodgaat.
Het verbod zal ingaan op 1 januari 2026. Nu.nl schrijft het volgende:
'Wie er al een heeft, mag die houden, maar moet het dier wel laten chippen om te bewijzen dat die al eerder is aangeschaft. Wedstrijden en shows mogen ook niet meer.'
Lees ook ons artikel: Een kat chippen verplicht? En wat kost het? Dit moet je weten
Foto: Pexels