Sinds 28 maart 2023 is er een nieuwe wet in gegaan voor het welzijn van dieren, waarmee het verplicht wordt om katten of katachtigen te registeren én vaccineren. De Spaanse regering benadrukt dat katteneigenaren moeten voldoen aan deze wet, anders riskeren zij hoge boetes.
De nieuwe Wet 7/2023 zou ervoor moeten zorgen dat de bescherming tussen dieren gelijk is. De Spaanse regering waarschuwt alle katteneigenaren. Wie zich niet aan de wet houdt, kan boetes krijgen tot wel 200.000 euro.
De verzorging, registratie én vaccinatie van een dier is nu een verplichting in Spanje. Voorheen was dit een aanbeveling en uitsluitend een vereiste voor bepaalde diersoorten.
De regering in Spanje is van mening dat dierenbescherming en dierenwelzijn gelijk moet zijn voor alle dieren. Daarom moeten alle soorten katten die als huisdier worden gehouden aan deze nieuwe eisen voldoen.
De wet was eerst alleen geldig voor honden. Hierbij was chippen ook een vereiste. Nu geldt de wet dus ook voor katten. Op die manier kan de eigenaar van een verdwaald dier geïdentificeerd worden.
Ook Nederland werkt naar een chipplicht toe. Dit kan de dierenambulance namelijk goed helpen om vermiste katten weer terug naar hun eigenaar te brengen. Er heerst nu alleen een angst dat katten gedumpt zullen worden als het chippen van een dier niet vergoed wordt.
Voor het chippen van een dier wordt in zowel Nederland als Spanje gebruik gemaakt van een microchip.
Een microchip is heel erg klein. Het heeft de grootte van een rijstkorrel en wordt door een dierenarts onder de huid van dieren geplaatst. Deze microchips bestaan uit unieke codes van vijftien cijfers. Deze code is gekoppeld aan een database. Daar staan de gegevens van de eigenaar, zoals naam, adres en telefoonnummer.
De chip moet geplaatst worden binnen drie tot zes maanden na de geboorte van een kat. Dit mag alleen gedaan worden bij een erkende dierenarts. Als dit niet gebeurt dan riskeer huisdiereigenaren in Spanje een flinke boete.
Mochten huisdiereigenaren zich niet aan de wet houden en een kat dus niet chippen in Spanje kunnen zij behoorlijk hoge boetes krijgen. De boete kan namelijk al starten vanaf 50.001 euro en oplopen tot 200.000 euro.
Ook is het verkopen van katten in niet erkende winkels verboden. Tot slot kunnen katteneigenaren een boete krijgen als zij niet binnen 48 uur melden dat een kat vermist is.
Heb je onze interviews al weleens gelezen?
Foto: Pexels