Wanneer een kat opeens heftige jeuk heeft, kan het zijn dat vlooien dit veroorzaken. Het is dan ook erg belangrijk om katten goed te behandelen tegen vlooien, omdat dit anders ernstige gevolgen voor de gezondheid kan hebben. We leggen je uit hoe je vlooien herkent en wat je hiertegen kunt doen.
Vlooien kunnen leiden tot infecties, bloedarmoede, lintwormen, kattenkrabziekte en Feline infectieuze anemie. Eerder keken wij naar de beste vlooienbestrijdingsmiddelen voor katten. Maar hoe herken je eigenlijk of jouw kat vlooien heeft?
Jeuk is het allerbelangrijkste symptoom. Wanneer een kat veel jeuk lijkt te hebben is het verstandig om een antivlooienmiddel te gebruiken. Vlooien gaan graag naar bepaalde plekken op het lichaam van een kat. Let daarom goed op rode plekken rondom de oren, de staart en de buik van het dier.
De vlooien kunnen soms heel goed verstopt zitten. Als je een vermoeden hebt dat een kat last heeft van vlooien, kam het dier dan met een vlooienkam. Je kunt dan kleine donkere bolletjes uit de vacht kammen. Dit zou heel goed de ontlasting van vlooien kunnen zijn. Plaats dit op een vochtige doek, zodat deze oplossen.
De ontlasting van vlooien bestaat namelijk uit bloed van de kat. Als de ontlasting oplost en rood kleurt, gaat het om vlooien. Er zijn veel verschillende manieren om vlooien te bestrijden.
Om vlooien te behandelen moeten er met een paar dingen rekening worden gehouden. Niet alleen de huisdieren moeten behandeld worden, maar ook de omgeving. Anders zitten katten in korte tijd weer helemaal onder de vlooien en moet de behandeling opnieuw.
Kijk eerst naar welk antivlooienmiddel het beste past bij jouw kat. Dit kan om vlooienbanden gaan, vlooiendruppels of tabletten. Voor de omgeving geldt dat deze goed en grondig gestofzuigd moet worden. Vervolgens kun je gebruik maken van antivlooien sprays, zoals die van HG.
Ook voor vlooien geldt dat je dit het beste voor kunt zijn. Dit kan gedaan worden met dezelfde middelen waarmee je een kat behandeld. Deze middelen helpen vaak ook tegen teken en andere parasieten.
Geef een kat dus daarom met regelmaat antivlooienmiddelen om te voorkomen dat het dier ernstige klachten krijgt. De meeste antivlooienmiddelen werken een maand. Het is dus aan te raden om elke maand antivlooienmiddel te geven aan jouw kat.
Er zijn ook enkele antivlooienmiddelen met een werking van drie weken. Lees daarom goed de verpakking over hoe lang het vlooienmiddel zou moeten werken.
Foto: Pexels