Meestal voor katten comfortabel gaan liggen, draaien zij eerst een paar rondjes op de plek waar ze gaan liggen. Maar waarom doen de dieren dat eigenlijk?
Claudia Vinke, gedragsbioloog aan de Universiteit van Utrecht, herkent dit draaien en legt uit waar dit vandaan komt. Volgens Vinke heeft dat ronddraaien te maken met het vinden van de juiste slaaphouding.
Soms slapen dieren zelfs heel strak opgerold. Dit is dan waarschijnlijk voor ‘thermoregulatie.’
Op die manier blijven de dieren warm. Ook is de buik vaak kwetsbaar en heeft dit minder vacht dan andere lichaamsdelen. Door opgerold te slapen is de buik beschermd en blijft de buik warm.
Ook onderzoeken de dieren hun slaapplek tijdens het draaien. Katten letten daarbij op geuren. Het is belangrijk voor katten om te weten of hier niet eerder een vreemd dier heeft gelegen. Als de boel veilig blijkt te zijn, gaat een kat slapen.
Niet alleen katten draaien rond, het komt ook veel voor bij andere huis- en wilde dieren. Honden doen dit bijvoorbeeld ook. Door eerst te draaien maken zij zich klaar voor een opgerolde houding.
Het ronddraaien voor het slapen gaan is dus belangrijk voor dieren. Het natuurlijke gedrag is dus onderdeel om te verkennen of de omgeving veilig is. Maar dit is niet de enige reden dat dieren ronddraaien.
Uit onderzoek voor honden is gebleken dat als honden een gladde ondergrond hebben, ze sneller gaan liggen om teslapen.
Als de dieren een oneffen ondergrond hebben, blijven zij langer ronddraaien, zoekend naar een comfortabele positie. Dit kan dus ook voor katten de reden zijn waarom zij rondjes draaien voor het slapen.
Volgens Vinke is het ronddraaien natuurlijk gedrag. Mensen doen ook iets vergelijkbaars. Iedereen is namelijk op zoek naar een comfortabele slaapplek. Dieren doen dit dus door rond te draaien.
Zowel mens als dier voelt aan of hij of zij comfortabel ligt voor het in slaap vallen.
Blijf hier op de hoogte van ons laatste nieuws.