Vogels tjilpen, muizen piepen, honden blaffen en katten miauwen. Maar wist je dat katten ook kunnen kekkeren? Hoe dat precies zit en wat kekkeren exact is, gaan we je uitleggen.
Onze huistijgers zijn veel meer dan knuffeldieren en spinnende poezen. Katten zijn van nature roofdieren die jagen op kleine andere dieren zoals vogels en muizen. Als een kat een prooi ziet, bijvoorbeeld als hij via het raam naar buiten kijkt, dan focust hij zich daar volledig op.
Dan kan het zomaar zijn dat je huistijger ineens een lachend gezicht opzet en gaat ‘kekkeren’.
Je kat maakt dan een klapperende beweging met zijn onderkaak en produceert daar een geluid bij dat klinkt als ‘kek-kek-kek’. Hij of zij verliest daarbij zijn potentiële prooi niet uit het oog. Vaak neemt een kat zelfs een jachthouding aan, ondanks dat er een raam tussen de jager en prooi zit.
Er werd lang gedacht dat kekkeren een uiting van frustratie is, bijvoorbeeld omdat een kat van achter een raam naar een vogel buiten kekkert. Dat blijkt alleen niet het geval te zijn.
Katten kekkeren namelijk nog voordat ze de jacht op een prooi inzetten. Bovendien kekkeren katten ook buiten, waar niets ze tegenhoudt om de prooi direct te gaan vangen.
Wel is het duidelijk dat kekkeren alles met het jachtinstinct te maken heeft. Het is nog niet helemaal duidelijk waar het kekkeren bij een kat vandaan komt, gezien wetenschappelijk onderzoek grotendeels ontbreekt.
Het meest waarschijnlijke is dat het klapperende gebit en het geluid te maken hebben met spanning. Huistijgers hebben verschillende manieren om spanning te uiten. De meest bekende uiting van spanning is het zwiepen met de staart. Verder is spinnen soms ook een vorm van spanning, bijvoorbeeld als je kat bang is of pijn heeft.
Overigens is het ook goed mogelijk dat je kat ooit naar je tjilpt. Dat geluid kunnen katten namelijk ook maken. Maar dat is weer een katten feitje voor een andere keer.
Ken je trouwens het boek Alles over katten al?