Oranje katten zijn enorm populair. De katten zijn vaak grappig en vertonen soms heel vreemd gedrag. De vachtkleur is ook erg geliefd in cartoons. Zo is Garfield één van de populairste fictieve katten. Hoe zijn de dieren aan hun oranje vacht gekomen?
Wetenschappers hebben
onderzoek gedaan naar de vachtkleur van katten. Uit dit onderzoek is gebleken dat katten met een oranje vacht een onderdeel van de DNA missen. Dit onderdeel zou moeten zorgen voor de vachtkleur van katten.
Wetenschappelijk onderzoek
Dit onderzoek is uitgevoerd door twee teams van wetenschappers in Kyushu University in Japan en Stanford University in de Verenigde Staten. Hieruit is gebleken dat katten een bepaald gen hebben die voor de vachtkleur zorgt. Dit gen heet ARHGAP36. Oranje katten missen delen van dit gen.
Lichter pigment
De onderzoekers denken daarom dat het gen zorgt voor cellen die lichtere pigment aanmaken. Ook is gebleken dat rode katten vaker mannelijk zijn. Dit komt doordat het ARHGAP36-gen op het de x-chromosoom is. Vrouwelijke katten hebben twee x-chromosomen. Dit gen zou in beide chromosomen moeten ontbreken bij vrouwelijke rode katten. De kans dat vrouwelijke katten volledig oranje gekleurd zijn is vrij klein.
Bij mannelijke katten, die maar één X-chromosoom hebben, komt dit dus vaker voor. Vrouwelijke katten hebben hierdoor wel meer kans op een gemengde vachtkleur.
Mogelijk verband met temperament
Uit het onderzoek is ook gebleken dat het ARHGAP36-gen mogelijk in verband gebracht kan worden met het temperament van de dieren. Ook kan dit gen te maken hebben met mogelijk gezondheidsproblemen voor katten. Het ARHGAP36-gen komt voor in de hersenen en hormoonklieren van katten.
Mensen hebben zelfde gen
Het ARHGAP36-gen komt ook voor bij mensen. Bij mensen wordt dit gen in verband gebracht met haartuival en zelfs huidkanker. In een vervolgonderzoek kan worden gekeken of dit gen ook haaruitval of huidkanker veroorzaakt bij katten.
Bekijk hier ons laatste
nieuws.
Foto: Pexels