In Nederland zijn er dierentehuizen, zoals het Dierentehuis Arnhem en Omstreken. Hoe gaat het daar en met welke uitdagingen heeft de stichting te maken? Vandaag spreken we Dierentehuis Arnhem en omstreken.
Dierentehuis Arnhem en Omstreken is een zelfstandige stichting. Deze bestaat uit een dierenasiel en een dierenambulance en is werkzaam voor 9 omliggende gemeenten.
Wegens de realisatie van een nieuw dierenasiel, zitten wij momenteel in een tijdelijke, kleinere huisvesting. Het oude pand aan de Larensteinselaan in Velp (waar de verbouwing plaatsvindt) werd in 1965 gebouwd. De opvang werd toen ‘De Dierenborgh’ genoemd. Inmiddels bestaat de stichting al jaren onder de naam ‘Dierentehuis Arnhem en omstreken’ en is grotendeels afhankelijk van de inzet van vrijwilligers.
Wij vinden het bieden van (nood)hulp voor zowel huisdieren als dieren uit de natuur het allerbelangrijkst. Daarnaast hopen wij zwervende huisdieren weer te herenigen met hun eigenaar, zodat zij weer veilig thuis kunnen zijn. Als organisatie zetten wij ons in voor het bevorderen van dierenwelzijn door onze zorg en dienstverlening. Als team creëren wij een veilige, stimulerende werkomgeving voor onze vrijwilligers en medewerkers.
Jaarlijks vangt het Dierentehuis ongeveer 1500 zwerfdieren op zodat zij de zorg krijgen die ze nodig hebben.
Ons team van paraveterinairen en dierverzorgers zorgen samen voor een prettig verblijf van de dieren die bij ons in het asiel binnenkomen. Er wordt dan vooral gekeken naar de situatie van het dier en wat een dier nodig heeft. Aangezien de situaties ontzettend uiteenlopend zijn, werken wij nauw samen met een vaste dierenarts.
Door middel van protocollen zorgen wij voor hygiënische verblijven, de juiste verzorging en dagelijkse routines, waar dieren veel behoefte aan hebben.
Bij Dierentehuis Arnhem en Omstreken streven wij ernaar onze dieren bij een passende nieuwe eigenaar te plaatsen. Hierbij is het van groot belang dat er een goede match is tussen het dier en de nieuwe eigenaar. Dit bereiken we door een zorgvuldige adoptieprocedure, met name voor onze honden, katten en konijnen.
Er wordt dan onder andere gekeken naar het karakter en de behoeften van het dier en de leefsituatie van de toekomstige eigenaar. Dit wordt gedaan door middel van een telefonische intake. Wanneer er sprake is van een match zal er een kennismaking ingepland worden. Bij katten werken wij bijvoorbeeld met een adoptieprocedure van twee kennismakingsmomenten met daarna de mogelijkheid om door te gaan tot adoptie.
De grootste uitdagingen voor het Dierentehuis is voornamelijk de tijdelijke, kleinere locatie, waardoor wij minder dieren kunnen helpen en opvangen. Daarnaast blijft financiering en het werven van vrijwilligers een uitdaging, maar is dit meer een landelijke kwestie.
Jaarlijks vinden ongeveer 400 katten een nieuw thuis.
Tijdens het verblijf in de quarantaine wordt er onderzocht en gekeken naar de verzorging, voeding en eventuele medicatie wat het dier nodig heeft.
Wanneer het dier uit de quarantaine mag, verhuist het naar onze plaatsingsafdeling. Daar wordt gewerkt aan het socialiseren van het dier en vervolgens gekeken naar het karakter, plus wat zij nodig hebben qua aandacht en beweging. Door middel van deze socialisatiemomenten wordt een karakterprofiel opgesteld wat uiteindelijk van belang zal zijn voor het adoptieproces en het vinden van een gouden mandje.
Dieren die bij ons asiel binnenkomen, hebben vaak al veel meegemaakt. Dit kan het adoptieproces soms in de weg zitten. Over het algemeen mogen wij niet klagen over hoelang dieren bij ons in het asiel zitten. Gelukkig vinden jaarlijks veel dieren een nieuw thuis.
Leeftijd speelt inderdaad een rol bij adoptie. Al zegt dat niet altijd iets; steeds vaker merken we dat mensen juist specifiek opzoek zijn oudere katten om hen nog graag een paar jaar het comfort van een veilig thuis te geven.
Bij dieren met chronische gezondheidsproblemen, kan het voorkomen dat het wat langer duurt voordat zij een nieuw thuis vinden. Ook dieren met een pittiger temperament worden minder makkelijk geplaatst. Dit heeft dan te maken met wat de behoeften zijn van het dier en de leefsituatie van de geïnteresseerden.
Bij verwilderde katten zijn er meerdere oplossingen. Écht verwilderde katten worden na neutralisatie veilig uitgezet bij eventueel een kattenboerderij of teruggeplaatst bij de vindlocatie in overleg met de vinder (boerderijen, zorgboerderijen, etc.) Katten die als zwerver binnenkomen en bijvoorbeeld wat schuwer zijn, geven wij de tijd om te socialiseren en ontwikkelen na de quarantaineperiode. Dit zijn katten die bij de nieuwe eigenaar bijvoorbeeld wat meer naar buiten willen óf juist behoefte hebben aan rust en ruimte (om zich terug te trekken). Het welzijn van het dier staat te allen tijde voorop en op basis daarvan kijken wij naar de beste oplossing.
Als Dierentehuis én dierenambulance maak je regelmatig mooie momenten mee, gelukkig! De mooiste momenten zijn uiteraard wanneer een vermist huisdier met de eigenaar herenigend wordt of wanneer een asieldier eindelijk een gouden mandje vindt.
Op deze pagina lees je de rest van onze interviews.