Hoe moet je een kat corrigeren?

Rubriek
dinsdag, 01 april 2025 om 8:00
corrigerenjpg

Je kent het wel: je kat doet iets wat niet mag, maar hoe ga je hiermee om? Een kat moet je in ieder geval niet corrigeren door te straffen. Wat helpt, is een kat op de juiste manier corrigeren als je wilt dat het verkeerde gedrag stopt.

Als je dit namelijk niet goed doet kan je kat angstig worden. Hierdoor ontstaan er nog meer gedragsproblemen en wordt de situatie alleen maar erger.

Achterhaal eerst de oorzaak voor je corrigeert

Onderzoek eerst de oorzaak van het ongewenste gedrag. Als je kat bijvoorbeeld vaak buiten de bak plast, dan kan dat meerdere oorzaken hebben. Als de bak bijvoorbeeld vies is willen katten deze liever niet gebruiken. Ook kan stress of ziekte hier een reden voor zijn.

Een ander voorbeeld is agressief gedrag. Dit kan voortkomen uit verveling of slechte socialisatie. Onderzoek daarom eerst wat er van toepassing is, voordat je een kat corrigeert.

Bied een alternatief

Het belangrijkste om te doen is katten een alternatief bieden. Als een kat dus agressief met jou speelt, kun je een speeltje pakken of iets anders, waar het dier op los kan gaan. Als een kat veel naast zijn bak plast, zorg dan dat deze op een nieuwe rustige plek komt te staan en dat deze met regelmaat wordt schoongemaakt.

Als dieren veel op het aanrecht springen om uit een keukenraam te kijken, zorg dan dat dieren via een andere plek op een betere manier uit het raam kunnen kijken. Wanneer deze oplossingen niet helpen kun je overgaan tot corrigeren.

De kat die een bibliotheek ging redden Image
De kat die een bibliotheek ging redden
EUR20
Op voorraad
Koop op bol.

Dit is hoe je het beste kunt corrigeren

Een verbale correctie met lichte stemverheffing is vaak al genoeg. Praat dan ietsje harder en in een lagere toon tegen je kat. Een kat kan dan met een stressreactie reageren, zoals het dicht knijpen van de ogen of het likken van de bovenlip. Laat het dan ook bij de correctie en ga niet verder door.

Ook is het van belang om het dier direct op het gedrag te corrigeren. Als je dit later doet weet een kat niet waar hij voor wordt gecorrigeerd. Dit kan het dier dan angstig en gestrest maken, waardoor er nog meer gedragsproblemen ontstaan.

Als een kat dus bijvoorbeeld iets kapot heeft gekrabd terwijl je er niet was, heeft het geen zin om het dier te straffen. Ook is het belangrijk om consequent te zijn in het corrigeren. Wanneer je kat bijvoorbeeld veel om eten bedelt, geef het dier dan niets. Als je zo nu en dan wel iets geeft tijdens het eten dan komt een kat alsnog vaker bedelen.

Werk met beloning

Als je kat gewenst gedrag vertoont, beloon het dier dan. Bij een correctie leert een kat namelijk wat niet mag, maar het is ook belangrijk om te leren wat wel mag. Door een kat te belonen zal hij positieve associaties krijgen en daardoor vaker gewenst gedrag vertonen.

Je moet een kat dus absoluut niet straffen, dit zal alleen maar averechts werken. Wat je dus moet doen na het corrigeren is een alternatief aanbieden. Hiermee leert je kat wat wel en niet mag. Door op de juiste momenten te corrigeren en ook te belonen zal een kat minder vaak ongewenst gedrag vertonen.

Foto: Pexels