Marleen Drijgers, directrice van stichting Scheldekat kreeg het niet over haar hart om zwangere zwerfpoezen te laten overlijden. Zij heeft daarom een speciale kraamkamer voor zwangere zwerfpoezen gemaakt.
Dit is de eerste poezenkraamkamer van Nederland. Veel zwerfkatten worden voor dood achtergelaten, maar Drijgers wil dit tegengaan.
‘Ik word voor gek verklaard door andere organisaties, maar dat maakt mij niets uit. Ik maak geen katten dood.’- Marleen Drijgers
De zwerfdieren kunnen niet bij de tamme katten in de opvang. Daarom is er een speciale kraamkamer gemaakt voor de dieren. Op deze plek kunnen de moederpoezen rustig kinderen baren en opvoeden. De kittens worden net zo lang gehouden tot zij groot genoeg zijn voor sterilisatie en adoptie.
De kittens zijn met twaalf weken goed gesocialiseerd. De moederpoezen meestal niet. De kittens kunnen dan wel geadopteerd worden.
De moederpoezen worden teruggebracht naar de omgeving waar zij vandaan komen. Dit kunnen boerderijen of campings zijn, oftewel plekken waar muizenvangers hard nodig zijn.
Drijgers vangt al 29 jaar wilde katten op. Zij haalt de dieren van bedrijventerreinen en van campings.
De kraamkamer was zeker niet goedkoop. De kraamkamer kostte maar liefst 70.000 euro. De kosten heeft zij weten te betalen door een grote sponsor, Stichting Dierenlot en kleinere stichtingen die bedragen doneerden. Ook Dierenkliniek De Ark heeft bijgedragen.
Scheldekat zit naast Dierenkliniek De Ark. De dierenkliniek heeft de stichting al meerdere keren flink geholpen. Zo voert de dierenkliniek operaties voor een aardig laag bedrag uit maar niet helemaal gratis.
Vierhonderd katten per jaar worden opgevangen in Scheldekat
De Stichting Scheldekat vangt maar liefst vierhonderd katten per jaar op. Dit geldt alleen voor volwassen katten. Daarnaast vangt de jaarlijks ook nog eens zo’n tweehonderd kittens op.
Scheldekat zet zich in voor zwerfkatten en kittens. Veel andere organisaties laten dit volgens Drijgers gaan.
Drijgers is Scheldekat gestart toen zij ontdekte dat er veel zwerfkatten in een vuilnisbak zaten te zoeken naar eten. Zij belde het dierenasiel toen, die haar vertelde dat de dieren ingeslapen moesten worden.
Volgens Drijgers beweerde het asiel geen geld te hebben voor sterilisatie. Drijgers werd hierop boos en is toen zelf de sterilisatie van de katten gaan regelen. Een week later had zij genoeg geld en heeft zij zelf de dieren gevangen. De katten werden toen overgebracht naar de dierenarts, waar zij gesteriliseerd werden.
Dit was het begin van de carrière als kattenopvang van Drijgers. Inmiddels het nieuwe onderkomen van de dieren een stuk luxer, met een kraamkamer, airco’s en een knuffelstoel.
Drijgers kreeg te horen dat haar ideeën onmogelijk waren, maar zij heeft alles en iedereen het tegendeel bewezen met Scheldekat.
Blijf hier op de hoogte van ons laatste nieuws.
Foto: Pexels